Els Tres Tombs d’Igualada, des del 1822

 


Coincidint amb l‘inici dels primers actes dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú, us parlem d’una festa tradicional que a Igualada té una rellevància especial i que se celebra, ininterrompudament, des del 1822.


 

Els Tres Tombs escalfen motors

Aquest cap de setmana se celebren a Martorell i a Valls els primers Tres Tombs de la temporada traginera. Aquests són els més matiners d’una festa que a Catalunya, des de les darreres dècades del segle passat, s’ha anat recuperant a moltes poblacions que, per circumstàncies diverses, s’havia deixat de celebrar.

Els Tres Tombs i la benedicció dels animals és una de les festes hivernals de més importància a Catalunya. Associada a la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals, s’estructura en torn a les tres voltes que els animals –de càrrega, de muntar i també de companyia– fan a un itinerari delimitat després de ser beneïts. Però, si bé aquesta és l’essència d’una festa que en alguns indrets es fa coincidir amb l’onomàstica de Sant Antoni Abat i a d’altres s’adequa al calendari de la Federació Catalana dels Tres Tombs per mirar de garantir la màxima afluència de muntures i carruatges, també és cert que al voltant d’aquest acte central es basteixen d’altres que tenen lloc abans i després.

 

Trasllat de la bandera a Vilanova i la Geltrú

Aquest és el cas de Vilanova i la Geltrú, on se celebren un dels Tres Tombs més importants i antics de Catalunya, documentats des del 1643. Encara que a Vilanova la desfilada i benedicció de cavalleries i carruatges sempre s’ha fet coincidir amb la festivitat de Sant Antoni Abat, el 17 de gener, els actes s’inicien ja bastant abans, amb la presentació del programa, el cartell i el pregoner de cada edició. Quant a les activitats d’aquest cap de setmana, aquest divendres, a les galeries Rambla, s’inaugura l’exposició de premis i trofeus; dissabte, a l’Orfeó Vilanoví, es representarà el conte Nosaltres, els cavalls i els Tres Tombs i es farà un taller infantil; i diumenge, l’equip portant de la bandera de l’any passat i la seva comitiva, acompanyats de la banda de música local, farà el trasllat de la bandera fins a l’Ajuntament, on l’industrial Xavier Cardona Torrandell farà la lectura del pregó. Els actes dels Tres Tombs vilanovins es clouran el proper 7 de febrer amb la inauguració de l’exposició del concurs fotogràfic de l’edició d’aquest any i el lliurament de premis als guanyadors.

 


Una tradició molt viva a Igualada

La festa dels Tres Tombs d’Igualada, celebrada ininterrompudament des de 1822 fins i tot amb les condicions climàtiques i històriques més adverses, és una de les més lluïdes de Catalunya i compta amb la participació de centenars de carruatges i cavalleries així com de tonis (com es coneixen els participants als Tres Tombs) de moltes altres poblacions i comarques.

Organitzada per l’Antic Gremi de Traginers i declarada, el 1981, Festa d’Interès Turístic per part de l’Estat espanyol, comença el mateix dia 17 de gener, onomàstica del sant, amb un ofici solemne a la basílica de Santa Maria. El primer dissabte després del 17 (enguany s’escau el mateix dia 17), el gremi realitza una petita cercavila pels carrers més cèntrics de la ciutat, acompanyat de la Bandera Petita i la Bandera Gran. Com marca la tradició, quan la cercavila arriba a casa de cada banderer, aquests obsequien els presents amb coca i barreja, per agafar forces per l’endemà.

El primer diumenge després del 17, se celebren els tradicionals i lluïts Tres Tombs, una desfilada que compta amb la presència d’elements tan emblemàtics com la diligència –única a tot l’Estat–, les banderes històriques, el carro del sant, el carro de la palla i la banda de música de la unitat muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona i amb tot de personatges que recorden els antics treballadors del gremi: sagals, matelots, caps de quadra, manescals, mossos de fre… tot plegat, una entranyable imatge del transport del passat.

 

Festa gairebé bicentenària

Segons consta en documents oficials d’Igualada, ja l’any 1816 era conegut el Gremi de Sant Antoni Abat, tot i que no és fins al 1822 quan realment es constitueix com a entitat organitzada i amb ganes de continuïtat, tot adquirint una bandera amb la imatge del sant anacoreta. Des d’aleshores, cada any, pels volts del 17 de gener se celebra la festivitat amb missa solemne, benedicció de cavalleries, Tres Tombs i el tradicional ball.

En alguna època, el gremi de Sant Antoni Abat va patir escissions i es va dividir en dos grups: la Bandera Petita, de l’any 1822, i la Bandera Gran, estrenada el 1856, procedent de la primera escissió.

L’any 1909 eren dues les colles que celebraven la diada amb molta il·lusió: la Colla Vella, coneguda com a Alianza de Arrieros y Antigua Sociedad de San Antonio Abad -propietaris de la Bandera Petita-, i la Colla dels Joves, successora de la constituïda el 1856, que era qui tenia la Bandera Gran.

Quan després d’alguns anys es van ajuntar les colles, amb la denominació de Gremi de Carreters, va sorgir una nova divisió, aquesta vegada a càrrec dels mossos carreters. Aquests celebraven els actes religiosos a l’església del Roser i els recreatius a la Societat Aliança Cultural, també dita Bandera Negra. Això no obstant, les banderes gran i petita continuaven al Gremi de Carreters, els quals continuaven mantenint la part típica de la festa.

No és fins al 1940 que l’Antic Gremi de Traginers manté una total unanimitat i
agermanament de manera indissoluble, digna de tot mèrit. Pertanyen igualment al gremi diferent oficis auxiliars, com són: basters, ferrers, veterinaris, vaquers i altres. Es calcula que eren un miler les llars igualadines que celebraven vivament aquesta festivitat.

 

Unificació i esplendor

La cercavila dels tonis va tenir un especial relleu l’any 1960, quan es va construir la Diligència Igualadina, una reproducció exacta de les que feien el recorregut Igualada-Barcelona, i que, tirada per cinc, set i una vegada nou cavalls, enriqueix de manera extraordinària la multicolor desfilada anual dels Tres Tombs.

L’Antic Gremi de Traginers va rebre, l’any 1974, la Medalla de la Ciutat al mèrit cultural i el 1976 un reconeixement de la Diputació de Barcelona, la Medalla d’Or de la Província. El 1981, el consell de ministres espanyol va declarar els Tres Tombs igualadí Fiesta de Interés Turístico Nacional.

Pel que fa a les banderes, el 1977 se’n van presentar dues de noves que van substituir les que al llarg dels anys s’havien malmès. L’any 2006 la Bandera Gran va celebrar el seu 150è aniversari, posant així una fita més a la història de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada. Quant al nomenament dels banderers, els primers anys es feia mitjançant un sorteig, però des de 1906 es fa de manera rotativa, per tal d’afavorir cadascun dels socis.

 

Deixa un comentari