Amunt i avall cap a Sant Pau

ermita.jpg

Tot i que els actes es van iniciar la setmana passada amb l’anada i baixada infantil, aquest cap de setmana se celebra a Ribes el gruix de la Festa Major en honor al copatró sant Pau, l’acte més destacat de la qual és la pujada i baixada a l’antiga ermita de Sant Pau, una cercavila festiva amb la participació de tots els balls populars locals.

Una festa molt viscuda

La Festa Major de Sant Pau és, per als ribetans, una festa molt viscuda. En celebrar-se el 25 de gener, dia de la conversió de l’apòstol, propicia una participació que potser es veu més dispersa a l’estiu, quan se celebra la Festa Major per sant Pere.

Celebrada des de mitjans del segle XIX, la Festa Major de Sant Pau és una festa que es reparteix, bàsicament, en dos caps de setmana. Així, dissabte i diumenge passats es va fer el pregó -a càrrec de Josep Pascual Mestre-, el correfoc i l’anada i baixada infantil, una activitat que es va incorporar a la festa l’any passat i que s’ha consolidat aquest any amb la participació de noves colles infantils. 

I, tot i que els actes relacionats amb la Festa Major de Sant Pau s’allarguen fins al 18 de març, quan s’inaugurarà l’exposició fotogràfica del concurs de fotografia Objectiu Sabre i es lliuraran els premis als guanyadors, aquest cap de setmana és quan tindrà lloc el gruix de la festa. Dissabte, vigília de Sant Pau, es farà la cercavila i l’exhibició de balls infantils, la ballada per les masies del poble i la cercavila de vigília, entre altres actes que trobareu detallats a la nostra secció d’Agenda. 

012.jpgPujada i baixada de Sant Pau

Diumenge, després de la cercavila matinal i de l’esmorzar per als balls, a tres quarts de 10 del matí s’iniciarà la pujada cap a Sant Pau, una ermita situada als afores de Ribes, dalt d’un turó i al peu del Montgròs. 

L’anada a l’ermita consisteix en una cercavila festiva amb la participació de tots els balls populars locals: Ball de Diables de Ribes, Ball de Diables colla Jove, Diables Infernals, Dimonis de Ribes, Drac de tres caps, Gegants Pere i Paula, Gegants Andreu i Marina, Cabeçuts de Ribes, Cercolets, Panderos, Pastorets, Panderetes grans, Bastoners, Ball de Cintes, Gitanes del Penedès i Gitanes de Ribes, i els seus acompanyaments musicals. Arribats a l’ermita, a les 11 del matí se celebrarà una missa concelebrada, presidida pel rector de la parròquia, mossèn Jesús Mañé i Montserrat, durant la qual es cantaran els goigs del sant. 

Després del toc de gralles i la disparada dels morterets, s’iniciarà la baixada des de l’ermita i fins a la plaça de la Vila de Ribes, on els balls faran un exhibició final. Un vermut popular i un concert i ball de Festa Major clouran la jornada festiva.

021.jpgEls orígens de l’ermita…

Segons consta en la separata del programa de Festa Major, L’ermita i els orígens de la festa, de la qual n’és autora Núria Martí, l’origen de l’ermita i d’un dels nuclis de població més antics de Ribes els recull Pere Puig i Roig a Regalims d’Història de Sant Pere de Ribes. Segons sembla, es creu que hi havia un santuari anterior a l’actual, en un poble anomenat Bell-lloc a Sota-ribes que ja s’esmenta a la carta de franqueses del bisbe Vives de Barcelona als habitants de l’indret, de l’any 990, que diu que on es concentrava més 032.jpgpoblació aleshores era als seus voltants, i també prop de Sant Pau, amb el pèlag de Sant Pere a la vora i a la part posterior del santuari el collet de la salve Regina.

Amb tot, els primers documents que fan referència al santuari de Sant Pau daten del 1485, encara que la construcció de l’actual es va iniciar a principis del segle XVIII, amb un edifici central, amb teulada a tres vessants i façana d’estil barroc, com el seu altar major, dedicat al sant. Les seves bandes laterals contenien pronunciats contraforts i, de forma adossada, s’hi va construir l’habitatge, de planta baixa i d’un sol pis.

Durant la Guerra del Francès, l’ermita va ser assaltada i tots els béns es van fer malbé. A finals de la primera dècada del 1800, l’ermita i les terres van ser considerades annexes als béns del Curat i es van posar a subhasta, tot i que finalment, després de força tràmits

i al·legacions, van quedar en propietat de l’Ajuntament i del poble.

… i de la festa

Núria Martí ens remet a l’article publicat a L’Eco de Sitges, el gener de 1895, per Josep Bertran i Miret i Pere Miret i Cerdà, que duia per títol La ermita de San Pablo en San Pedro de Ribas, com el primer que es publicava sobre el santuari. 

Josep Bertran, apotecari i estudiós de la història local, és també l’autor d’uns escrits on es reflecteixen abundants fets de Ribes i d’un document que ja parlava de l’aplec que s’hi celebrava el 25 de gener i en el qual els creients pregaven i demanaven protecció davant les afeccions de la gola i respiratòries. L’aplec consistia en un ofici solemne amb cants dels goigs i amb música a la tarda.

041.jpgPerò, per saber com e
ra la Festa de Sant Pau a mitjan segle XIX, ens hem de remetre a l’obra de teatre L’Aplech de Sant Pau de Ribes. Joguet Bilingüe, escrit el 1866 per NN i exhumada per l’historiador Xavier Miret al programa de la Festa Major de Sant Pau del 1992. Tot i que l’obra té per objectiu explicar una història d’amor, fa un retrat dels punts més destacables de l’aplec, com la gresca, el seguici, l’ofici, els goigs, la presència de gent de la comarca i les ballades amb subhasta de coques.

A començaments del segle XX, la festa mantenia els elements propis de l’aplec, però ja estava en plena transició cap al seu aspecte actual. La celebració començava la vigília amb el repic de campanes, els balls populars tenien un gran protagonisme i els actes de diversió al poble complementaven els balls que es feien a l’ermita. Uns balls que, després de la Guerra Civil, van ser substituïts per ballades de sardanes. 

Avui, la Festa Major de Sant Pau és tant o més important que la mateixa Festa Major de Sant Pere quant a activitats, presència dels diferents elements folklòrics i participació dels ribetans.

 

Fotografies cedides per L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s