FiraFoc, la fira professional del foc

Aquest dissabte se celebra al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia FiraFoc, la primera fira professional del món del foc i l’espectacle pirotècnic. Organitzada conjuntament pel Grup Mal Llamp -amb motiu del seu 20è aniversari- i Fira d’Igualada, FiraFoc vol ser un punt de trobada de tots aquells relacionats amb el món del foc, des de colles de diables i dracs a pirotècniques i constructors de bestiari.

“La nostra voluntat és que FiraFoc tingui continuïtat”

Tot just quan s’està negociant amb el Ministeri d’Indústria l’adequació al patrimoni festiu català de la normativa comunitària que posa en perill la celebració de correfocs i cercaviles a casa nostra, aquest dissabte se celebra a Igualada FiraFoc, la primera fira professional del món del foc i l’espectacle pirotècnic.

Per conèixer tots els detalls d’aquesta primera fira professional del foc hem parlat amb Albert Basas Casas, membre del Grup Mal Llamp d’Igualada i director de FiraFoc.

Per què neix FiraFoc?

FiraFoc neix en mig dels actes del 20è aniversari del Grup Mal Llamp d’Igualada -un  aniversari que  pretén aportar a la ciutat d’Igualada i a la mateixa colla acte festiu- cultural cada mes de l’any- i és el resultat d’un conjunt d’idees de moltes persones de la colla i fora de la colla. Durant els últims any, els membres del grup hem visitat correfocs d’arreu dels països catalans, exposicions i trobades. En un primer moment, es volia fer una fira no professional, en una de les places d’Igualada, però gràcies a Fira d’Igualada, a qui agraïm tot el suport que ens ha donat, es va capgirar la temàtica de la fira per a ser de caire professional.

En aquests moments de crisi econòmica feia també molt de respecte l’organització de la mateixa, però és justament un temps on es pot jugar amb qui realment té empenta i la paraula crisi no la vol sentir a parlar. Per tant, hem fet tots els esforços per a que la fira tingui abundància en tot el que rodeja el món del foc i l’espectacle pirotècnic.

Té voluntat de continuïtat?

Evidentment, en aquests moments ens agradaria a tots els que estem portant aquest projecte poder dir que sí. Però, s’ha de tocar de peus a terra i no deixar-se enlluernar; hem de fer que aquesta primera fira sigui positiva tant per als expositors com per als visitants i, a partir d’aquí, treballar amb uns i altres per a tenir una fira amb un futur prometedor. La voluntat, però, hi és.

A quin públic va adreçada?

A les colles de diables, de bestiari, grups de teatre, ajuntaments i altres entitats culturals que utilitzin el foc en totes les seves possibles representacions. Tanmateix, l’entrada és gratuïta i oberta a tothom qui vulgui venir i observar tot el que hi ha al voltant d’una colla de diables.

El visitant trobarà a FiraFoc associacions culturals, dissenyadors de vestuari, escultors, tallers de bestiari, pirotècniques, luthiers i constructors d’estris de pirotècnia. També, podrà gaudir de la xerrada a càrrec del Sr. Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, la jornada tècnica de riscos dels grups de foc, demostracions d’actuació en cas d’extinció de petits incendis, demostracions de pirotècnia i proves de pirotècnia. També, es realitzarà una petita mostra dels elements festius de la ciutat d’Igualada.

En alguna de les conferències es parlarà de la directiva comunitària que afecta les manifestacions festives, com ara correfocs i cercaviles?

Creiem que és un dels punts importants del dia ja que tindrem la visita, com he dit abans, del Sr. Ramon Fontdevila. El director del CPCPTC realitzarà una conferència en la qual esperem que expliqui al visitant en quina fase es troba en aquests moments aquesta directiva i cap a quina direcció treballa la comissió mixta.

Creieu que aquesta normativa s’arribarà a adaptar a la realitat del patrimoni festiu català?

Com a grup de foc que som, ja en el seu moment ens varem adherir al manifest i, per tant, restem a l’espera que aquelles veus de Berga s’hagin escoltat, que s’hagi observat la quantitat d’adhesions al manifest i, finalment, la solució que s’aporti sigui bona per a tots i no es perdi aquesta cultura que tants anys ens ha caracteritzat.

Per finalitzar, voldria dir que aquesta fira s’ha realitzat gracies al suport i col·laboració de tots els membres del Grup Mal Llamp d’Igualada, de Fira d’Igualada, que en tot moment ens ha guiat per a tirar endavant un projecte amb cara i ulls, al Molt Il·lustre Ajuntament d’Igualada, l’Institut Municipal de Cultura, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i a tots aquells qui han cregut des del principi en aquest projecte.

FIRAFOC, fira professional del món del foc i l’espectacle pirotècnic

Igualada, 25 d’abril de 2009

Lloc: Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, c/ Dr. Joan Mercader, 3

Horari: de 10 del matí a 8 del vespre (tots els actes programats els trobareu a la secció d’Agenda)

Expositors segons temàtica

Associacions: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona, Associació Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, Unió Anelles de la Flama de Valls, Colla de Diables del Casc Antic de Barcelona, Grup Mal Llamp d’Igualada

Pirotècniques: Pirotècnica Catalana, Antiga Casa Manel Estalella, Pirotècnia Igual, Dreçats Serveis de Promoció Cultural

Estris de foc: Dimonic

Imatgeria: Elias Álvarez Escultor, Lluís Traveria, Dolors Sans, Sarandaca

Luthiers i tabals: Josep Bonamussa

Disseny de vestuari: Olivia Cros, Gemma Male, Vesteix la Festa

Seguretat i prevenció: Escola d’emergències, prevenció i seguretat de Catalunya, Catalana Occident

Més informació a www.mal-llamp.com

20 anys del Mal-Llamp

El grup Mal-Llamp es va formar l’any 1989 al barri de Santa Caterina, Carme i Travessies d’Igualada, arran de la construcció del drac que porta aquest nom. Es tracta d’una bèstia de foc de grans dimensions, preparada per ser portada per una sola persona, que es va batejar el 7 de juliol d’aquell any, apadrinada pel Drac i la Víbria d’Igualada i el Drac de Santa Margarida de Montbui.

A partir de l’any 1991, es substitueix la indumentària bàsica (texans, samarreta vermella i barret de palla) per un vestit oficial que canvia rotundament la imatge del grup i aquest s’incrementa amb la colla de diables i el grup de grallers i tabals.

La necessitat de disposar d’un altre element de foc, més petit i fàcil de portar, va fer possible el naixement del drac Flameus, que va ser presentat en el transcurs del correfoc de Sant Joan de l’any 1993.Amb dos dracs i els seus portadors, una colla de diables, un grup de tabals i gralles, un grup de pirotècnia i portadors de carro i altres col·laboradors, el grup Mal Llamp es consolida i inicia una etapa de sortides arreu i fora de Catalunya. L’any 2002, amb l’estrena dels vestits actuals, van quedar definitivament unificades les diferents seccions del grup.

Amb motiu del 20è aniversari, Mal Llamp ha organitzat un seguit d’actes que trobareu detallats a www.mal-llamp.com

Anuncis
By calaixinformatiu Posted in articles

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s