Galeria

Festa del Timbaler del Bruch

Cada any, el cap de setmana més proper al 6 de juny –enguany els dies 4 i 5– se celebra a la població del Bruc (Anoia) la Festa del Timbaler del Bruc i la Fira del Francès.

Es tracta d’una recreació històrica que commemora els fets bèl·lics –l’emboscada del 6 de juny i la batalla del dia 14– amb què la població del Bruc va derrotar els soldats napoleònics el 1808. Anys després, l’any 1809, s’incorporava la llegenda del Timbaler. L’historiador Cabanes parlava del minyó de Santpedor, convertit en “general en xefe”. Es parla que aquest jove, per alguns autors Isidre Lluçà i Casanoves, nascut a Santpedor el 15 de març de 1791 i mort el 7 d’abril de 1809, va dirigir la batalla amb un timbal com els que s’utilitzaven a les confraries.La recreació també incorpora la llegenda que diu que fou un jove timbaler qui, gràcies als repics amplificats per les muntanyes de Montserrat, va fer creure a l’enemic que el nombre de soldats catalans era molt superior al real.

La festa, amb la fira d’època corresponent, commemoren els fets ocorreguts el juny de 1808. Concretament el 4 de juny de 1808 una columna francesa sortí de Barcelona en direcció a Manresa, Lleida i Saragossa.

La festa, organitzada per l’Ajuntament i produïda i escenificada per Mapamundi ofereix diferents representacions teatrals històriques: l’emboscada dels sometents, la presència al Bruc de tropes de l’exèrcit francès comandades pel general Schwartz, el campament dels francesos, la preparació per la batalla i conseqüències de la retirada dels francesos… i es complementa amb un mercat de 1808 (amb presència d’artesans i demostracions en directe d’oficis d’inicis del segle XIX), les ofrenes al monument del Timbaler i les trobades de grups de timbalers i bandes de tambors i de grups de recreació napoleònica.

Font: Mapamundi

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s