Galeria

Exposició ‘Mestres i pedagogues’

La biblioteca Joan Oliva inaugura l’exposició ‘Mestres i pedagogues’

La mostra presenta tretze retrats de dones que van impulsar la renovació pedagògica catalana al llarg del segle passat

De l’1 al 19 de setembre la biblioteca Joan Oliva i Milà acull l’exposició Mestres i pedagogues, produïda per la Universitat de Vic. Aquesta exposició repassa les biografies i les aportacions més destacades d’un conjunt de dones catalanes que al llarg del segle XX han excel·lit en la seva tasca educadora, ja sigui com a mestres, com a fundadores d’institucions educatives, com a innovadores en el camp científic i didàctic, o com a excel·lents professores universitàries. Una selecció representativa en forma de tretze retrats que posen de relleu la importància de la renovació pedagògica catalana duta a terme per un nombre significatiu de dones del nostre país.

Teresa Mañé, Francesca Bonnemaison, Rosa Sensat, Celestina Vigneaux, Anna Rubiés, Leonor Serrano, Margarida Comas, Dolors Piera, Marta Mata, Ma. Teresa Codina, Ma. Antònia Canals i Pilar Benejam representen el nombrós col·lectiu que, des d’orientacions científiques, posicions ideològiques i procedències socials ben diverses, ha orientat la tasca permanent de la millora de l’educació.

El benestar dels infants i les seves famílies, l’adaptació de l’escola catalana a les descobertes de la psicologia i de la pedagogia internacionals, la progressiva construcció d’una ciutadania culta, la recerca de noves metodologies per educar els infants i els alumnes a partir del respecte i del coneixement científic i humanístic, la millora de l’alimentació i la higiene infantils… Totes aquestes característiques es veuen reflectides al llarg del segle, i no pas sense dificultats, en experiències escolars, en institucions socials, en tots els àmbits de l’educació. El 1939, la victòria franquista va estroncar una etapa brillant en l’educació i la cultura catalanes. Algunes de les mestres i pedagogues representades en l’exposició van reprendre el camí traçat per altres mestres abans de la guerra civil.

Mestres i pedagogues és la continuació de tres exposicions anteriors (Traductores, Dones de teatre i Esportistes) que van veure la llum el 2005, 2006 i 2008 respectivament. Amb aquestes exposicions es pretén desenvolupar el projecte de donar a conèixer el Catàleg de catalanes rellevants del XX, a partir de les investigacions i treball del grup de recerca en Estudis de Gènere, Traducció, Literatura, Història i Comunicació de la Universitat de Vic.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s