Galeria

Maria Magdalena, ecce mulier

Presentació del llibre publicat per Arola Editors, Maria Magdalena, “ecce mulier”. Música, plor i èxtasi en l’adveniment del Barroc.

Ens hem proposat dibuixar el personatge de Maria Magdalena entre el Renaixement i el Barroc a partir de diferents itineraris artístics i del seu periple metamòrfic a traves dels segles. Des de les primeres noticies que van anar configurant la llegenda medieval, hem procurat mostrar i interpretar els rostres de l’eremita il·luminada i evanescent, el de la “Dulcis amica Dei”, el de la Venus Púdica, fins arribar a la Magdalena penedida i extàtica . L’hem contemplat també a partir de la seva capacitat per generar dramatúrgia, des dels drames medievals que van restituir en ella l’antic cicle regeneratiu de la terra, a partir del seu protagonisme en els cicles de Pasqua. Representa, a la manera de les dones místiques del moment, aquest intent d’individualitzar i experimentar des dels sentits les practiques religioses; a la vegada, el seu model de convertida i penitent funciona com una icona, eficaç a tots els programaris cristians d’una època molt marcada pel fonamentalisme. Rica i polièdrica, restitueix en l’imaginari col·lectiu el sentit mes primigeni de l’element sacre, lligat a la transgressió i al cicle de la vida; a la vegada, supera en clau cristiana els seus elements tràgics, amb l’ascensió moral i la vivència del transit. Com correspon a la seva vessant mes barroca, el seu essencial contingut eròtic esdevindrà en art vehicle del plor transformat en espasme extàtic.

A càrrec de la professora d’Historiografia i d’Història de les Dones a la URV, Dra. Coral Cuadrada; comptarem amb la presència de l’autora, Rosa Tamarit Sumalla. 
L’acte es clourà amb un breu recital de música vocal del segle XVII, a càrrec de l’autora.

Dates: 11/12/2011 de 19:00 h a 20:30 h

Lloc: Foment Vilanoví – Carrer de Santa Madrona, 1 – VNG

Organització: Foment Vilanoví

+info

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s