Galeria

Concert de l’Orquestra de Cambra del Garraf (OCG). La Mort i la Donzella. Franz Schubert

Viena, 1824. Franz Schubert, un dels grans compositors austriacs, és a dir mundials, escriu un quartet per a cordes (2 violins, viola i violoncel) en la tonalitat de re menor. Aquest serà el penúltim dels 15 quartets que va arribar a compondre Schubert en la seva curta i poc afortunada vida. Es coneix aquest quartet amb el títol de La Mort i la Donzella degut a la presència de temes musicals procedents d’una cançó (un lied) escrita pel mateix compositor uns anys abans, a partir del breu poema de Matthias Claudius anomenat justament “Der Tod und das Mädchen (és a dir, La mort i la donzella). 

El poema de Claudius tracta una dualitat existencial molt recurrent a Europa des de l’Edat mitjana: vida mort, joventut vellesa, bellesa lletjor, salut malaltia,… L’atracció que Schubert demostrava per a aquesta dualitat i la desgraciada, complicada i curta vida que va haver de portar, morint de sífilis als 31 anys, resten reflectides en una música de gran intensitat i patetisme. 

Sense cap mena de dubtes estem al davant d’una de les millors músiques que la Humanitat ha heretat, però que el mateix Schubert no va veure mai ni publicada ni estrenada. 

Anys desprès Gustav Mahler (genial compositor del qual ara mateix commemorem el centenari de la seva mort, també a Viena, com Schubert, encara que 83 anys més tard) va adaptar per a orquestra de corda aquesta imponent obra. 

Edmon Colomer © Félix Pasqual.

Direcció: Edmon Colomer. – Durada: 80 min.

24/04/2011 de 19:00 h a 20:30 h  al Teatre Principal, Rbla. Principal, 4 – VNG

+info:

Deixa un comentari